Személyi edző vagyok, keress bátran...

Személyi edző vagyok, keress bátran...

Felkelsz reggel, megmosod az arcodat, megvakarod a pocakodat, belepillantasz a tükörbe és elégedett mosollyal nyugtázod, hogy minden a legnagyobb rendben. Ezután megeszed a két melegszendvicsedet reggelire, – felteszem, nagyon finom szendvicseket tudsz készíteni- majd hirtelen megszólal az a csengő, ami jobb esetben, előbb vagy utóbb, de mindenkinél megszólal. Ez az a vészcsengő, amelyik figyelmeztet, hogy rossz az irány. Legyen ő az angyalka a válladon, aki régóta próbál megszólítani és végre most meghallod. Ez után két opció van :

  1. Elgondolkozol rajta, hogy életmódot válts és mindenkinek beszámolsz a terveidről, az újrakezdésről. Folyamatosan győzködöd magadat is, hogy ez nagyszerű ötlet és hatalmas váltás. DE!
    Amekkora lánggal égett benned az elhatározás, akkora füsttel távozik is.
    Visszatérsz a finom szendvicsedhez, indítasz egy újabb netflixes sorozatot és elhesegetsz minden olyan gondolatot, amely kicsit is felborítaná a testi-lelki nyugalmadat.
  2. Eldöntötted, hogy belevágsz. Tudod, hogy mit szeretnél és anélkül, hogy bárkinek is dicsekednél, elkezded és csinálod.

Segítséget kérni nem szégyen, sőt nagyon okos döntés. Könnyű dolgod van, hiszen hetente kétszáz új edzői papír kerül kiállításra és az újdonsült, lelkes szakemberek alig várják, hogy foglalkozhassanak veled, vagy valami olyasmi…

Most jöhetne egy fontos kérdés mindenki számára, aki edző segítségét szeretné kérni.
Mi alapján válasszunk magunknak edzőt? – ha más kérdést nem is, legalább ezt az egyet illene feltenned magadnak, de ez rendszerint elmarad és helyette kapod a jobbnál jobb tippeket az ismerősöktől, hogy az XY tökéletes edző lenne számodra, bízz bennem és bízz benne is, hiszen 3 éve negyedik lett a Fitworld Mens Classic Beach Body Physique kategóriában. Tudja a dolgát. Semmi elfogultság, az eredmények magukért beszélnek.

Tanácsot kérni teljesen ismeretlen témában olyan, mint vakon labirintusba menni és bízni benne, hogy elsőre kijutsz.

Azt tanácsolom, hogy mielőtt edzőt választanál, végezz egy kis házimunkát:
-olvass utána
-kérdezz körbe
-gondold át
-próbálkozz egyedül
-járj nyitott szemmel
-gyakorolj

Ezek után már egy minimális tudással sokkal tisztábban fogod látni a helyzetet és lesz egy elképzelésed arról, hogy milyen lehet a jó edző és neked mire van szükséged.
Összeszedhetnénk, hogy mik a jó edző ismérvei, de mivel minden ember külön egyéniség és az igények is mások, nagyon hosszú lenne a lista.

Beszéljünk inkább a problémákról, hisz magyarok vagyunk. Fő a pozitivitás.

Szomorúan látom, hogy rengeteg olyan edzőterembe járó, edzői szolgáltatást megvásárló ember van, akik még annyi figyelmet sem kapnak abban az 1 órában – ami kizárólag róluk szólna -, mint egy eltévedt légy a nappaliban. A vendég számára az edzői utasítás szent és vitathatatlan. Ebből adódik a probléma, mivel ezzel úgy élnek vissza, ahogy csak akarnak. Ezen változtatni nem tudunk. Bármilyen szolgáltatásra is fizetünk elő, mindig bizalommal indul a közös munka.
Az edzők többsége divatból ácsorog a vendég mellett, mögött és jobban érdekli őket, hogy milyen ruhát vettek fel aznap, vagy merre fésülje a haját, mint a saját kliensének felügyelete, egészsége. A legtöbben önbizalomtól duzzadva járkálnak nagy mellénnyel, vagy köszönnek, vagy nem, ez általában attól függ, hogy aznap épp hány lájkot gyűjtöttek a közösségi oldalakon. Edzeni nekik már nem szükséges, ha esetleg mégis rászánják magukat, akkor 20 perc és két gyakorlat elég ahhoz, hogy formában tartsák magukat, de természetesen a szponzor által állított feltételeket teljesítik és készítenek 15 előnyösebb képet a torz tükörben. Szomorú világ.

Kanyarodjunk vissza az edzésekhez.
“Amit az edző mond, az úgy van, hiszen ő ezt tanulta, hát csak jobban tudja”

Az elméleti rész még talán nem is lenne nagy probléma, lehet hülyeségeket beszélni anélkül, hogy ártanánk valakinek, maximum fogalmatlan lesz az illető a témával kapcsolatban, de majd utána olvas, vagy kijavítják később.
A gyakorlati bemutatás és bemutattatás hiányosságai viszont annál nagyobb gond. Ehhez társulnak alapvető etikai nehézségek, mint a telefonálás, chatelés, bámészkodás, de a vendégünk semmiképp ne kapja meg a figyelmet és segítséget, amiért fizetett. Teljesen mindegy, hogy a tricepsz gyakorlatból, már váll és a bicepszből pedig vádli lesz. Mi ott voltunk végig, pénzt megkaptuk, örülhet mindenki. Legjobb az egészben, hogy ha valakinek esetleg nem is probléma az, hogy az edzője nem rá figyel, akkor a gyakorlati hiányosságokat sosem fogja megfejteni, mivel bízik benne, hogy a legjobb kezekben van.

Ha ezekre a dolgokra odafigyeltek, megkímélhetitek magatokat a fölösleges energiáktól és pénzkidobástól.

Ti edzők, akik szerettek sportolni, edzeni járni és emberekkel foglalkozni, figyeljetek oda jobban a vendégeitekre és legyetek hálásak, hogy a hobbitoknak élhettek.
Ti edzők, akik versenymúlttal rendelkeztek és/vagy jelenleg is készültök versenyezni, mutassatok példát a terembe járóknak, vendégeiteknek és a többi edzőnek. Az, hogy három éve nyertetek egy versenyt, szép dolog ,de sajnos senkit nem jogosít fel arra, hogy félvállról vegye a munkáját. Szomorú, ha ezt még támogatják is és zero teljesítményre dicséretet kaptok.

Felmerülhet a kérdés, hogy irigy vagyok-e, de az igazságérzet és az irigység között nagy a szakadék. Nem tudom, mikor kerültünk vakvágányra, de örülök annak, hogy még vannak olyanok, akik alázatosan végzik a munkájukat és segítik nemcsak a vendégeik munkáját, de minden terembe járó munkáját azzal, hogy olyan hozzáállást tanúsítanak, ami messze motiválóbb, mint egy lusta profi mentalitás.

 

Te is megérdemled, hogy foglalkozzanak veled.

To be continued…

 

Leave A Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük